Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Procesul accentuat de îmbătrânire a populației și problemele de sănătate asociate cu înaintarea în vârstă reprezintă o preocupare majoră pentru orice societate. Posibilele acţiuni care să răspundă acestei preocupări ar trebui să vizeze îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice, pentru a reduce presiunea crescândă asupra sistemului și serviciilor de sănătate. În acest context, vă invităm să reflectăm împreună asupra indicatorului „speranța de viață sănătoasă la vârsta de 65 de ani”.

Datele arată că România se află pe penultimul loc în regiune în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă în rândurile bărbaților de 65 de ani, fiind urmată doar de Ungaria. Situația este și mai dramatică în rândurile femeilor. Datele din 2015 surprind faptul că speranța de viață sănătoasă în rândurile femeilor de 65 de ani din România este de 5,7 ani, fiind cea mai mică din regiune și semnificativ mai mică față de media europeană (9,4 ani).

grafic 1 art3

Observăm că, în România, speranța de viață sănătoasă a înregistrat o scădere dramatică în perioada 2010-2011. Una dintre explicații poate fi legată de faptul că această perioadă a marcat momentul de vârf al crizei economice. Ulterior, în perioada 2013-2015, constatăm o ușoară creștere. Totuși, speranța de viață sănătoasă rămâne în continuare sub nivelul anului 2007.

grafic 2 art3

grafic 3 art3

Sursa: Eurostat, 2017: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=hlth_hlye&lang=en

Legendă: Indicatorul măsoară numărul de ani pe care o persoană aflată la vârsta de 65 de ani speră să îi trăiască fără a întâmpina probleme moderate sau severe de sănătate. Acestea reflectă ideea de non-abilitate sau dis-abilitate, bazată pe evaluările respondenților care trebuie să estimeze dacă în ultimele 6 luni au existat limitări în activitățile zilnice din cauza unor probleme de sănătate.

 

Graficele şi comentariile au fost puse la dispoziţie de Loredana Ivan, Corina Buzoianu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”, sub-domeniul Sănătate.

www.starea-naţiunii.ro