Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Valoarea câștigului salarial nominal mediu net lunar pe sectoare de activitate poate oferi indicii cu privire la (a) domeniile care, datorită stimulentelor financiare oferite, atrag personal mai bine pregătit și la (b) domeniile care, din cauza lipsei de susținere financiară, pot întâmpina dificultăți în materie de eficiență. În pofida creșterilor salariale din ultima perioadă, veniturile cadrelor didactice s-au menținut la un nivel extrem de scăzut, comparația cu alte categorii socio-economice situând veniturile cadrelor didactice pe unul dintre ultimele locuri în categoria veniturilor obținute de resursele umane calificate. Nu numai nivelul salariului la intrarea în sistem este scăzut, dar și creșterea veniturilor de-a lungul carierei didactice este destul de lentă.
În graficul de mai jos, poate fi văzută evoluția veniturilor din educație, comparativ cu cele din alte domenii, pentru regiunea de dezvoltare București-Ilfov (regiunea cel mai dezvoltată din punct vedere economic și în care salariile au valoarea cea mai ridicată pe toate ariile de activitate).


grafic art 72
Sursa datelor: Institutul Național de Statistică, 2018
http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=ro&ind=FOM106E

Datele arată faptul că, în 2016, salariile din Educație, Industria prelucrătoare și Construcții înregistrează cele mai scăzute valori – salariul mediu net în Educație fiind de 2327 RON, cel din Industria prelucrătoare de 2274 RON, iar cel din Construcții de 1866 RON. Salarii medii ridicate s-au înregistrat în sectoare precum Intermedieri financiare și asigurări (5382 RON), Informații și comunicații (4987 RON) și Administrație publică și apărare (4470 RON).
În pofida faptului că salariile din Educație sunt printre cele mai scăzute salarii înregistrate de categoriile de resurse umane calificate, nu putem să nu remarcăm faptul că, în ultimii cinci ani pentru care sunt disponibile date la nivel public (2012-2016), salariile din toate sectoarele de activitate, inclusiv cel educațional, au crescut. Mai jos, poate fi văzută evoluția câștigului salarial mediu din Educație, pe sexe și regiuni de dezvoltare.

grafic art 73

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică, 2018
http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=ro&ind=FOM106E

Datele din graficul de mai sus arată faptul că salariile înregistrate de cadrele didactice de sex masculin sunt, în general, mai ridicate decât cele înregistrate de cele de sex feminin. De exemplu, în regiunea București-Ilfov (regiune dezvoltată din punct de vedere economic), decalajul dintre salariul bărbaților și cel al femeilor este de 908 RON. În ceea ce privește diferențele interregionale, datele din 2016 surprind faptul că bărbații din regiunea București-Ilfov au un salariu mediu net lunar semnificativ mai ridicat decât cei din regiunea Sud-Est (se înregistrează o diferență de 1114 RON). Sunt vizibile diferențe interregionale și în ceea ce privește salariile înregistrate de femei, însă acestea sunt semnificativ mai reduse (acestea nu depășesc 200 RON).
Observăm că, în perioada 2011-2016, există o creștere progresivă a salariilor din domeniul Educație, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Totuși, în pofida acestei creșteri, decalajul dintre salariul mediu net lunar înregistrat de bărbați și cel înregistrat de femei s-a adâncit. Aceste date, analizate alături de datele privind decalajele interregionale, pot explica, într-o anumită măsură, decalajele în ceea ce privește performanța elevilor din anumite regiuni ale țării, fiind indicatori care influențează atât calitatea actului educațional, cât și starea de ansamblu a sistemului.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Oana Ștefăniță, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro