Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Monitorul Social, un proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, aduce la zi o serie de infografice referitoare la indicatori-cheie care arată gradul de dezvoltare a unei țări. Printre aceștia, se numără: rata sărăciei raportată la transferurile sociale și a pensiilor, remunerarea salariaților în funcție de rata de ocupare a forței de muncă, categoria ocupațională preponderent săracă și diferența de venituri în funcție de gen și nivel educațional. Infograficele arată faptul că, în ultimii ani, situația României nu s-a îmbunătățit semnificativ pe nici unul dintre cele patru paliere amintite. Mai îngrijorător este faptul că, pe măsura evoluției celorlalte țări din regiune și din Uniunea Europeană, distanța României față de media Uniunii Europene s-a mărit, iar situația pare că necesită luarea unor măsuri imediate.
Astăzi, ne vom referi la categoria ocupațională preponderent săracă. Conform interpretării oferite de Monitorul Social, rata sărăciei depinde, într-o măsură semnificativă, de tipul de contract pe care îl au persoanele considerate statistic ocupate. Astfel, datele arată că persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani angajate cu contract de muncă au șanse scăzute de a fi în situație de sărăcie. Conform aceleiași surse, problema în România este aceea că numărul salariaților angajați cu contract de muncă este relativ mic, în comparație cu cel al lucrătorilor pe cont propriu sau cu cel al lucrătorilor casnici neremunerați, care întâmpină dificultăți majore în menținerea unui standard decent de viață, trăind, de multe ori, la limita sărăciei.

Infograficul despre categoria ocupațională preponderent săracă poate fi consultat la: https://monitorsocial.ro/indicator/categoria-de-ocupatie-preponderent-saraca-2017-2/.

infografic ms

Informații statistice despre alți indicatori relevanți pentru domeniul Demografie și calitatea vieții pot fi consultate pe site-ul proiectului „Starea Naţiunii”. www.starea-natiunii.ro