Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Un standard ridicat de calitate în ceea ce privește instituțiile publice poate fi expresia unui nivel ridicat de dezvoltare a unei țări. Indicatorul „Instituții publice” face parte din primul pilon al Indexului Competitivităţii Globale (World Economic Forum) și măsoară, printre altele, independenţa judecătorilor, eficienţa guvernamentală, transparenţa decizională în administraţia publică şi costurile terorismului şi ale infracţionalităţii pentru mediul de afaceri.

art25

Sursa datelor: World Economic Forum, The Global Competitiveness Report

Legendă: Indicatorul „Instituții publice” se măsoară pe o scală de la 1 la 7, unde 1 are cea mai mică valoare, iar 7 are valoarea cea mai mare.

 

Graficul de mai sus arată că, potrivit măsurătorilor din Global Competitiveness Report, România și Bulgaria au o calitate comparabilă a instituțiilor publice, aceasta înregistrând valori mai scăzute față de celelalte două țări din regiune, Polonia și Ungaria. Datele din 2016 surprind faptul că România (3,6) şi Bulgaria (3,3) se plasează printre economiile pentru care eficientizarea producţiei şi creşterea calităţii serviciilor trebuie să reprezinte priorităţi guvernamentale. Înaintarea spre grupul economiilor bazate pe inovaţie este posibilă, conform World Economic Forum, prin concentrarea pe politicile educaţionale, noile tehnologii, dezvoltarea pieţelor financiare şi a forţei de muncă.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Diana Iancu, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro