Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Românii au experiența emigrării în alte state mai dezvoltate economic, dar nu s-au confruntat cu un număr mare de imigranți care să concureze pentru aceleași locuri de muncă și care să pună presiune pe sistemele de protecție socială. În contextul global şi european actual, dominat de frământări economice și politice, este interesant de analizat care este atitudinea românilor față persoanele care se stabilesc în România.

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat în cadrul proiectului „Starea Naţiunii” (în noiembrie 2016, pe 1160 respondenți, cu o marjă de eroare de 3%) arată că opiniile românilor sunt eterogene în această privință. Doar aproximativ unul din cinci români consideră că ar trebui să fie acceptat oricine dorește să muncească în România. În plus, există opinia împărtășită de un procent similar că ar trebui interzis ca persoanele din alte țări să trăiască și să lucreze în România. În contextul deficitului de forță de muncă și al presiunii imigranților (care vin în primul rând din Africa și din Orientul Mijlociu), populația ar trebui pregătită pentru eventuala situație în care tot mai mulți străini vor veni să locuiască și să muncească în România.

grafic art 22

Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în luna noiembrie 2016

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Valeriu Frunzaru, membru în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro