Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Dintre toate bolile infecțioase, tuberculoza este cea mai periculoasă, provocând cel mai mare număr de decese la nivel mondial. Deși se fac eforturi considerabile pentru eradicarea tuberculozei la nivel internațional, datele oferite de Organizația Mondială a Sănătății arată o situație îngrijorătoare în ceea ce privește incidența TBC în țările în curs de dezvoltare.

grafic articol 12

Sursa datelor: Organizația Mondială a Sănătății, http://apps.who.int/gho/data/node.main.1315?lang=en

Din graficul de mai sus, observăm că România este pe primul loc în regiune în ceea ce privește rata de incidență a TBC. Graficul arată o ameliorare a situației, comparativ cu anii anteriori, rata TBC fiind în scădere în România. Totuși, datele din 2015 confirmă că România are cea mai mare rată a incidenței TBC (84 de cazuri la 100.000 de locuitori), urmată de Bulgaria (24 de cazuri la 100.000 de locuitori), Polonia (19 cazuri la 100.000 de locuitori) și Ungaria (aproximativ 9 cazuri la 100.000 de locuitori). Mai mult, conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică pentru anul 2016, 20% din cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană au fost înregistrate în țara noastră.

 

România este pe primul loc în UE și la tuberculoza multidrog-rezistentă, o formă foarte gravă de tuberculoză care necesită un tratament special, de lungă durată, dureros și foarte costisitor, precum și un regim special de viață. Situația este similară și în ceea ce privește mortalitatea cauzată de tuberculoză, întrucât, în România, peste 1000 de persoane mor anual de TBC, numărul fiind considerabil mai mare în comparație cu orice altă țară din Uniunea Europeană.

 

Eradicarea TBC în România este considerată o prioritate a Ministerului Sănătății, prin Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, în ultimii ani, făcându-se progrese în acest sens. Cu toate acestea, conform rapoartelor realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, România are, în mod constant, cea mai mare rată de TBC din UE și, simultan, cea mai mică rată de vindecare.

 

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Corina Buzoianu, Loredana Ivan și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro

Președinta Asociației bolnavilor de tuberculoză rezistentă din România, Cătălina Constantin, oferă câteva explicații pentru rata foarte mare de incidență a TBC în România. Interviul a fost realizat în data de 17.06.2017, de Loredana Ivan, membră în echipa proiectului „Starea Naţiunii”, sub-domeniul Sănătate