Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Banner_Conferinta_Internationala_Martie_2019.jpg

 

Conferința internațională de finalizare a proiectului

„Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“

(Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305)

Secretariatul General al Guvernului - Direcția pentru Strategii Guvernamentale și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează joi, 21 martie 2019, conferinţa internațională „Agregatorul Starea Națiunii – un instrument pentru fundamentarea deciziilor publice“. Evenimentul se desfășoară în București, Hotel Crowne Plaza, sala Crown Ballroom, începând cu ora 09:30 și are loc cu ocazia finalizării proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“ (Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305). În cadrul conferinței va fi prezentat agregatorul online de date statistice construit în timpul proiectului.

Vă rugăm să confirmați participarea dvs. la conferință prin completarea formularului online aflat AICI până la data de 19 martie 2019.

 

De aici puteţi descărca agenda conferinței.


 

 Banner Conferinta Nationala Sept 2018 2

Conferința națională „Dezvoltarea României – date și realitate”

Prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului “Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305)

Vineri, 21 septembrie 2018, Secretariatul General al Guvernului – Direcția pentru Strategii Guvernamentale și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează conferinţa naţională „Dezvoltarea României – date și realitate“. Evenimentul se va desfăşura la București, Hotel Ramada Plaza, sala Europe, începând cu ora 09:30.
Conferința are ca scop prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“ (Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305) și realizarea unei demonstrații privind modul de utilizare și conținutul Agregatorului online de date statistice construit în cadrul proiectului.

Vă rugăm să confirmați participarea dvs. la conferință prin completarea formularului online aflat aici.

De aici puteţi descărca anunţul

De aici puteţi descărca agenda


 

Conferința națională „Dezvoltarea României – date și realitate”

Prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului “Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305)

 

De aici puteţi descărca anunţul

De aici puteţi descărca agenda


 

 header

 

 

Prima consultare publică privind Agregatorul de date statistice

 colaj academie

Joi, 22 iunie 2017, a avut loc prima activitate de consultare publică privind Agregatorul de date statistice “Starea Națiunii”. Reprezentanții echipei de proiect au participat la reuniunea grupului de reflecţie al Institutului de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, cu tema “GLOBAL 3G – Repoziţionarea actorilor economici în Globalizare, impactul Geopolitic şi Geostrategic”.

Din partea echipei de proiect, au susținut prezentări: prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, coordonator dezvoltare instituțională, care a prezentat obiectivele operaționale ale proiectului ”Starea Națiunii”, prof. univ. habil. dr. Cristian Păun, expert analize economice/macroeconomie, care a descris sistemul de indicatori din cadrul domeniului ”Dezvoltare economică și infrastructură” și prof. univ. dr. Nicoleta Corbu, expert sociologia comunicării, care a făcut o demonstrație practică a funcționării agregatorului (varianta alfa).

Reacțiile viitorilor utilizatori au fost pozitive. Participanții au apreciat agregatorul drept un instrument de lucru foarte bun. Nu au existat comentarii pe marginea aspectelor tehnice implicate.

Observațiile punctuale privind arhitectura sistemului de indicatori relevanți s-au referit la domeniul prezentat, ”Dezvoltare economică și infrastructură”. Specialiștii au subliniat caracterul decisiv al infrastructurii pentru eliminarea diferențelor regionale și necesitatea de a pune accentul pe structura veniturilor în PIB. Propunerile concrete au privit introducerea ponderii salariilor / profitului în PIB (comparativ cu alte state europene) în vederea concluzionării asupra încasărilor de impozite și taxe pe profit (prof. Prisecaru). Referitor la același raport, este important specificul național, deoarece sistemele economice din țări diferite au temelii diferite. Pe cale de consecință, comparațiile dintre România și alte state trebuie tratate în această cheie. Privitor la industrie, prof. Prisecaru a sugerat luarea în calcul și a industriei extractive și a construcțiilor, nu doar cea de prelucrare.
Nu în ultimul rând, specialiștii au atras atenția asupra neajunsurilor statistice (de pildă existența unor serii incomplete de date sau a anumitor inconsistențe/ neconcordanțe la nivelul datelor). Echipa proiectului gestionează deja aceste aspecte prin realizarea, pentru fiecare domeniu în parte, a unei analize a decalajului dintre necesarul și disponibilul de date (gap analysis).

Ca temă de gândire, membrilor echipei de proiect le-a fost sugerat să mediteze asupra opțiunilor de poziționare teoretică (ex. social versus economic, societate versus individ) și asupra conceptului de progres (prof. Bonciu). Această din urmă observație corespunde viziunii din spatele agregatorului. Principiul ordonator al sistemului de indicatori este relevanța acestora pentru dezvoltarea României.

 


Conferinţa naţională


"Cum măsurăm dezvoltarea României? Domenii principale, indicatori și provocări metodologice"

 

banner online

 

Miercuri, 18 ianuarie 2017, Secretariatul General al Guvernului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează conferinţa naţională "Cum măsurăm dezvoltarea României? Domenii principale, indicatori și provocări metodologice", un eveniment de consultare publică,  având drept scop prezentarea şi validarea sistemului de indicatori pentru măsurarea “stării de sănătate” a României dezvoltat în cadrul proiectului Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11).

În România se resimte nevoia creării unui instrument inovator, care să permită accesul tuturor celor interesați la date statistice relevante pentru fundamentarea deciziilor, a strategiilor și a politicilor publice. Plecând de la această nevoie, Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu SNSPA, au dezvoltat proiectul Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11). Proiectul are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregatorul de date statistice publice, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.  

Prima etapă a proiectului - crearea sistemului de indicatori și a metodologiei de măsurare - se apropie de final. Principalul rezultat al acestei prime etape - sistemul de indicatori și metodologia de măsurare -  are menirea de a constitui baza pentru măsurarea stării socio-economice a României, fiind definitoriul pentru agregatorul online Starea Națiunii. Opt echipe de experți, formate din sociologi, economiști, experți în calitatea vieții, statisticieni, specialiști în politici publice ș.a.au propus indicatori sugestivi grupați în 12 domenii - dintre care două experimentale.

Evenimentul este organizat pentru a permite tuturor factorilor interesați să aibă un rol activ în validarea sistemului de indicatori, fiind un cadru pentru implicarea actorilor relevanți (reprezentanți ai autorităților publice centrale, experți, reprezentanți ai mediului academic etc), pentru schimbul de idei şi pentru dezbaterea diferitelor abordări şi soluţii. În cadrul conferinței se va lucra pe grupuri de lucru, iar concluziile acestora vor fi integrate în forma finală a sistemului de indicatori.

Conferinta se va desfasura la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobantilor, nr. 50B, sector 1, Bucuresti), etaj 5, Sala Panoramic.

Agenda conferinţei

Începând cu ora 13.30, se vor desfășura câte două grupuri de lucru în paralel. Contribuțiile dvs. vor fi extrem de importante. Toate întrebările, comentariile și recomandările vor fi notate și încorporate, în măsura relevanței și oportunității, în sistemul de indicatori Starea Națiunii.

Va rugăm să confirmaţi participarea până, completând acest formular.

 

footer

 

 

 

 


Conferința națională de lansare a proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice”

Secretariatul General al Guvernului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează joi, 2 iunie 2016, conferința națională de lansare a proiectului SIPOCA 11 „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“. Conferința va avea loc la sediul SNSPA (Bdul. Expoziției nr. 30A), Sala Multifuncțională, parter, în intervalul 10.00-14.30.


Evenimentul are ca subiect principal prezentarea proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“, care își propune dezvoltarea și introducerea la nivelul Secretariatului General al Guvernului a unui agregator de date statistice multidisciplinare. Proiectul va contribui la îmbunătățirea capacității instituționale a administrației centrale din România de a formula politici bazate pe dovezi de cercetare.


Printre invitații care vor avea intervenții în cadrul conferinței se numără:
• Lelia Oanță – Manager de proiect, Director al Direcției pentru Strategii Guvernamentale, Secretariatul General al Guvernului;
• Prof. dr. Tudorel Andrei– Președinte, Institutul Național de Statistică;
• Prof. dr. acad. Daniel Dăianu – Membru în Consiliul de Administrație al BNR, membru al Academiei Române, profesor la SNSPA „Despre robustețe și reziliență“
• Prof. dr. Paul Dobrescu – Coordonatorul componentei de cercetare a proiectului ”Starea Națiunii”, Facultatea de Comunicare și Relații Publice , SNSPA;
• Prof. dr. Gabriela Drăgan – Director general, Institutul European din România - „Indicatori ai bunăstarii. Experiențe europene, experiențe naționale“
• Prof. dr. Vasile Ghețău – Director, Centrul de Cercetări Demografice, Academia Română
• Prof. dr. Cristian Păun – Prodecan, Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE - „Riscul de țară și starea unei națiuni“ 
• Conf. dr. Florina Pînzaru – Decan, Facultatea de Management, SNSPA „Starea sectorului privat, indicator al stării națiunii“
• Dr. Mirel Palada – sociolog, SNSPA „Starea Națiunii. Cum s-a născut. Ce trebuie să facă. Pentru cine trebuie să facă. Ce trebuie să evite.“

Pentru mai multe informații și pentru confirmarea participării:

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / Mobil: 0722.536.686