Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

streinu

Luni, 17 iulie 2017, a avut loc a doua activitate de consultare publică privind Agregatorul de date statistice “Starea Națiunii”. Reprezentanții echipei de proiect au participat la o întâlnire cu directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, cu prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Din partea echipei de proiect, au participat: prof. univ. dr. Paul Dobrescu și conf. univ. dr. Loredana Radu, din partea echipei de management, și conf. univ. dr. Corina Buzoianu, din partea echipei care se ocupă de domeniul Sănătate.

 

Feed-back din partea prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel

Propunerile concrete au privit în mod special:

Infrastructura şi bugetul spitalelor și institutelor din sănătate
•    Capacitatea spitalelor de a avea o secție de terapie intensivă cu personal calificat și cu echipamente performante. În acest sens, indicatorul Asistența medicală de urgență, pe segmente specifice ar trebui regândit astfel încât să fie avut în vedere și numărul de medici ATI, numărul de paturi ATI și dotarea secțiilor ATI.
•    Indicatorul Dotarea unităților sanitare trebuie să aibă în vedere și echipamentul PET Scanner.
•    Pentru indicatorul Rata de acoperire a vaccinurilor ar trebui corelate datele din Registrul Național de Vaccinare cu cantitatea de vaccinuri disponibilă și cu numărul de copii care ar trebui vaccinați (având în vedere numărul copiilor înregistrați).
•    În ceea ce privește indicatorul Mortalitatea pe categorii de boli, pentru a avea un tablou clar al acestuia ar trebui colectate date pentru primele 10 boli care cauzează cele mai multe decese, pe regiuni de dezvoltare. În aceste prime 10 boli ar trebui introdusă și tuberculoza, urmând a se renunța la indicatorul Profilul TBC al țării.
•    Ar trebui realizată o comparație între bugetul pe care îl au spitalele județene și bugetul pe care îl au institutele din sănătate. De asemenea, în analiza bugetului spitalelor județene și a institutelor se va lua în calcul procentul pentru salarii, pentru a avea un tablou general asupra procentului rămas pentru alte capitole bugetare.
•    Analiza condițiilor de cazare din spital (condițiilor hoteliere), un indicator în acest sens fiind Numărul de toalete raportat la numărul de paturi de spital.

Personalul medical specializat:
•    Problema principală este legată de absența unei viziuni cu privire la resursele umane din sănătate. Numărul de medici pe specializări și pe regiuni de dezvoltare trebuie corelat cu nevoile identificate la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare.
•    Indicatorul Salariile medicilor trebuie completat cu ordonanțele de urgență care stabilesc modalitățile de plată și acordarea bonusurilor și sporurilor medicilor.