Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (The United States Agency for International Development – USAID) calculează anual un indice al sustenabilității societății civile în țările în curs de dezvoltare. Cel mai recent raport cu privire la acest indice a fost publicat în luna iulie 2017 și vizează în special valorile pe care acesta le înregistrează în statele din Europa Centrală și de Est.
Indicele sustenabilității societății civile variază de la 1 (sustenabil) la 7 (nesustenabil) și măsoară performanța funcționării societății civile în șapte sectoare distincte: mediul legislativ, capacitatea organizațională, viabilitatea financiară, capacitatea de a influența publicul și decizia politică (advocacy), furnizarea de servicii, infrastructura și imaginea publică. Societatea civilă este redusă la dimensiunea sa formală, și anume activitatea în organizații non-profit.

grafic art 83
Sursa datelor: https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/1866/CSOSI_Report_7-28-17.pdf, consultat în octombrie 2018

Datele arată faptul că, în toată perioada de referință (1997-2016), România se situează la o valoare medie a scalei în ceea ce privește acest indicator, fiind cel mai departe de sustenabilitate, în comparație cu celelalte țări din regiunea Europei Centrale și de Est. Problemele înregistrate de România (care duc la un scor relativ redus al sustenabilității societății civile) sunt legate mai ales de viabilitatea financiară, imaginea publică și mediul legal. Totuși, în anul 2016, Ungaria a trecut pe primul loc în regiune în ierarhia statelor cu un grad relativ scăzut de sustenabilitate a societății civile. Aceeași tendință de scădere a sustenabilității societății civile s-a manifestat și în Polonia. Una dintre explicații ar putea fi legată de ascensiunea forțelor extremiste, populiste și eurosceptice, care reprezintă adevărate amenințări la adresa democrațiilor liberale și, implicit, la adresa sustenabilității societății civile.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Bogdan Voicu și Alina Bârgăoanu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro