Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă un segment de populaţie inactivă din punct de vedere economic și se constituie din suma a două categorii de persoane – persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul şi persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul. Graficul de mai jos surprinde care este situația cu privire la forța de muncă potențială adițională, pe medii de rezidență și sexe, în anul 2016.

grafic art 81 1

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică, 2018, Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)

Datele arată faptul că, în anul 2016, din rândurile populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani, 349.000 de persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională. Dintre acestea, 53,5% erau de sex feminin şi 59,9% erau din mediul rural. Cu alte cuvinte, femeile și, cu precădere, persoanele din mediul rural, sunt mai predispuse să facă parte din categoria persoanelor inactive care fie caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul, fie nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

grafic art 81 2

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică, 2018, Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)

Din graficul de mai sus reiese faptul că, în anul 2016, persoanele tinere (persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani) înregistrează cea mai mare pondere în categoria persoanelor care alcătuiesc forţa de muncă adiţională potenţială. Cu alte cuvinte, tinerii absolvenți ai programelor de studii superioare se încadrează mai degrabă în categoria forței de muncă potențială adițională, având caracteristicile specifice menționate anterior. Aceste date pot fi îngrijorătoare și ar trebui analizate prin raportare la motivele principale care îi pot determina pe tinerii români fie să nu caute de lucru, fie să nu aibă disponibilitatea de a începe lucrul.


Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Ștefan Trică și Alina Bârgăoanu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro