Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Consumul de fertilizatori este un indicator important care relevă, printre altele, gradul de modernizare a agriculturii, din perspectiva controlului substanțelor nutritive din sol, prin intermediul folosirii de produse de sinteză pentru îngrășământ. Graficul de mai jos surprinde evoluția consumului de fertilizatori (exprimat în kilograme/ hectar de teren arabil) în România, comparativ cu țările din regiune, în perioada 2002-2014 (ultimul an pentru care sunt disponibile date la nivel public).

grafic art 80

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018
http://data.worldbank.org/indicator/AG.CON.FERT.ZS?view=chart
Din analiza graficului de mai sus, reiese faptul că România are, de departe, cel mai redus consum de fertilizatori în comparație cu țările din regiune. La nivelul anului 2014, consumul de fertilizatori din țara noastră a înregistrat o valoare de  51,52 kg/ hectar, adică aproape la jumătate față de consumul înregistrat de Bulgaria (108,80 kg/hectar) și Ungaria (110,61 kg/ hectar). Față de consumul înregistrat de Polonia, țara noastră a avut în 2014 un consum de fertilizatori de peste trei ori mai mic (51,52 kg/ hectar față de 164 kg/ hectar).
Dintr-o perspectivă a gradului de păstrare a caracterului ecologic al produselor, se poate afirma faptul că România are gradul cel mai scăzut de utilizare a fertilizatorilor, comparativ cu țările din regiune, ingerința chimică asupra solului având valori semnificativ mai scăzute decât în celelalte țări analizate.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Sergiu Stan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro