Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Industria este un sector-cheie pentru dezvoltarea și bunăstarea unei națiuni. Industria adaugă valoare economică resurselor naturale, este conectată la sistemul național de cercetare-dezvoltare și pune în valoare potențialul de inovare al unei națiuni. În plus, criza economică a demonstrat că economiile industrializate ies mai repede și cu costuri mai reduse din criză, prin comparație cu cele care pun accentul pe sectoarele primare (extracție de resurse, agricultură etc.) sau cele care pun accentul pe servicii (turism, servicii financiar-bancare, comerț etc.).

grafic art 77 1
    
Sursa datelor: Eurostat, 2018
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_10_a64&lang=en

grafic art 77 2
Sursa datelor: Eurostat, 2018
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_10_a64&lang=en

Dacă privim prin prisma volumului total al producției și al valorii adăugate, observăm faptul că industria românească este dominată, în proporție covârșitoare, de produsele manufacturate; între acestea, domină alimentele, băuturile și tutunul, autovehiculele, produsele de bază din metal și produsele din plastic și cauciuc, fiind urmate, la mare distanță, de producția de electricitate și gaz, apoi de cea de apă, canalizare și deșeuri și, în final, pe ultimul loc aflându-se exploatarea resurselor naturale (cu doar 2% la producție și 2,66% la valoare adăugată).
De asemenea, observăm faptul că industria românească a fost puternic afectată de criză, mai ales pe partea de structură. Produsele manufacturate au scăzut semnificativ ca importanță între produsele industriale în 2010 (sub nivelul înregistrat în anul 2000), atât pe partea de volum al producției, cât și pe partea de valoare adăugată. Criza a întors industria cu mai mult de 10 ani în urmă. Sectoarele care au fost mai puțin afectate de criză au fost electricitatea și gazul, precum și apa, canalizarea și deșeurile. Refacerea de după criză este dificilă, produsele manufacturate recuperând greu din importanța pierdută. Este de remarcat faptul că exploatarea resurselor naturale continuă să piardă constant și semnificativ din importanță, atât pe partea de producție, cât și pe partea de valoare adăugată brută. Singurul sector care înregistrează o contribuție mai mare la producția industrială totală și o contribuție mai mică la valoarea adăugată brută totală a sectorului industrial românesc este cel al producției de energie și gaz. Celelalte trei sectoare industriale au o contribuție mai mare la valoarea adăugată totală decât la producția industrială totală.
În concluzie, observăm faptul că creșterea economică din ultimii ani și recuperarea de după criză s-au făcut cu mari dificultăți. Criza a lovit puternic în sectorul produselor manufacturate. Mai mult, exploatarea resurselor naturale este în declin, prin comparație cu celelalte sectoare industriale.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Florina Pînzaru, Cristian Păun, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro