Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Societățile dezvoltate au trecut printr-un proces de modernizare care a dus la trecerea de la munca în agricultură la ocuparea forței de muncă în industrie și în domeniul serviciilor. România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a ocupării în agricultură, simultan cu fenomenul paradoxal care atestă faptul că multe ferme agricole românești se confruntă cu un deficit de forță de muncă specializată.

grafic art 36

Sursa datelor: Eurostat, 2017 http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=lfsi_grt_a&lang=en

Conform datelor oferite de Eurostat, în anul 2014 (ultimul an pentru care sunt disponibile date pe acest subiect), 29,4% dintre români erau ocupați în agricultură, cu 10% mai mult decât următorul stat, Bulgaria. State europene dezvoltate, ca Germania și Marea Britanie, au sub 1,5% dintre persoane ocupate în agricultură.

Dacă analizăm datele din perspectiva genului social, putem observa că România este singura țară unde sunt mai multe femei ocupate în agricultură (30,3%) decât bărbați (28,6%). De exemplu, în Suedia, rata ocupării în agricultură este de trei ori mai mare în rândurile bărbaților comparativ cu cea din rândurile femeilor. Diferențe mari în acest sens pot fi întâlnite și în Ungaria și Bulgaria. O situație mai apropiată de cea a României se găsește în Polonia, unde rata ocupării în rândurile bărbaților era de 12,5%, iar în rândurile femeilor era de 10,2%.

Există discuții cu privire la eliminarea agriculturii de subzistență din categoria ocupării forței de muncă. Dacă se va lua o astfel de decizie, ținând cont de rata de ocupare ridicată în agricultură din țara noastră, atunci datele referitoare la ocuparea forței de muncă din UE vor arăta decalajele și mai ridicate dintre România și majoritatea statelor membre în ceea ce priveşte şomajul.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Valeriu Frunzaru, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro